Посланик на четенето

ИНИЦИАТИВА

Четящото дете днес, става мислещ възрастен утре!

В деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий в СУ ,,Константин Константинов” пристигна дракончето Ринти със своята създателка Доника Ризова и нейната редакторка Радостина Николова.
С шеговит тон авторката разказа за дракончето, което живее в скалите и много обича спагети и ябълки, но най-много обича своя приятел Грег. Децата разбраха, че за истинското приятелство е необходима работа в екип и винаги да казваш истината.
Директорът на училището, госпожа Паскалева, връчи на писателката благодарствена грамота ,,Посланик на четенето”, а учениците й пожелаха да продължи да твори своите истории, които й позволяват да ,,лети”.

ДЕН НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ
Днес, 27.03.2023 г., нашето любимо Средно училище “Константин Константинов”, гр. Сливен се включи в първото издание на Деня на европейските автори по инициатива на Европейската комисия.
Гост на събитието бе д-р Кристиана Добрева-Станкова, която е поетеса и началник на Регионално управление на образованието – Сливен. Тя прочете част от забавните истории на Пипи Дългото чорапче от любимата на децата шведска писателка Астрид Линдгрен. Тя е поредната популярна личност, която е удостоена с благодарствена грамота за посланик на четенето, по случай Деня на европейските автори, в рамките на инициативата ни “Четящото дете днес, става мислещ възрастен утре”. Популяризирането на европейската литература чрез прочити от известни личности, автори и творци, е с цел да мотивира и свърже по-младите поколения с четенето на книги.
В рамките на училищното събитие учениците от пети и шести клас прочетоха любимите си приказки от европейски автори на първокласниците.
Желанието на децата да четат бе голямо и с удоволствие гостуваха на Детска градина “Еделвайс”, град Сливен, за да пренесат малчуганите във вълшебния свят на приказките.
Учениците от ГЦОУД 6 имаха удоволствието да посрещнат госпожа Станислава Сярова, автор на книгите “Салватрикс. Пътят на Светлородната” и “Салватрикс. Из дебрите на пророчеството” в библиотечно-информационния център на училището.
Малките ни възпитаници бяха въодушевени от историите, които тя им разказа. Заедно четоха приказки и пяха песни.
Времето прекарано с нея измина приятно и неусетно.
Госпожа Весела Паскалева, директор на СУ “Константин Константинов”, връчи на младата писателка благодарствена грамота за посланик на четенето, и й благодари за отделеното време!

Съдържание на хармониката

В рамките на XXIV Национален фестивал на детската книга, гост на третокласниците и четвъртокласниците бе писателя Иван Раденков.Той представи най – новата си, девета поредна книжка за малките читатели “Фалшив речник на смешните фрази”. Творбата провокира детския творчески дух и богатото детско въображение. Писателят, музикантът, творецът разказа и за творческия си път, за това как се раждат идеите му за написването на книжките му. Срещата бе сърдечна, емоционална, завладяваща. Учениците получиха автографи от писателя, направиха си снимки за спомен и обещаха, че ще прочетат и другите негови интересни и забавни творби.

“Книгата е чуден дар,
книгата е наш приятел…”
В седмицата на детската книга ученици от втори и трети клас с вълнение участваха в срещата-разговор с писателката пътешественик Мария Ангелова. “Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа” впечатлиха малките читатели. Те разбраха, че за да си истински, трябва да бъдеш себе си.
Директорът на училището госпожа Весела Паскалева, връчи на писателката благодарствена грамота за посланик на четенето, за насърчаване на четенето сред децата, събуждане на интерес към книгите и възпитаване на любов към литературата.
Традицията за насърчаване на четенето продължава и днес в Международния ден на детето. Г-н Стефан Радев – кмет на град Сливен, гостува на СУ “К. Константинов” и се включи в инициативата като посланик на четенето.
Посланикът на четенето е необикновена личност, която събужда интерес към книгите и възпитава любов към литературата, защото четящото дете днес – става мислещ възрастен утре!