Път през годините

2023 г. е специална за всички приятели на СУ “Константин Константинов” , град Сливен , защото се навършват 40 години от създаването му. Ние желаем да си спомним за тези, които са го създали, да благодарим на тези, които г оподдържат живо и да завещаем на тези, които ще продължат традициите му, светло бъдеще. Днес, 3 януари 2023 г., в деня, в който се навършват 53 години от смъртта на нашия патрон Константин Константинов, в 10 ч. на ул. “Иван Шишман” 53А в град София ученици от V до ХІІ клас почетоха паметта му, като поставиха венец на паметната плоча пред дома, в който е живял. По същото време възпитаниците ниот 3 и 4 клас засадиха два декоративни вечнозелени храста до паметника на писателя в двора на училището. С това се поставя началото на множество празнични събития под наслов “Път през годините” по случай юбилейната година на училището. Нашето училище желае да направи 11 добри дела за 11 месеца и така да покажем, че заедно можем не само да учим, но и да даряваме надежда, да бъдем съпричастни, да носим щастие и да бъдем приятели

 Ученици и учители от СУ „Константин Константинов“ – 11-то училище, посадиха 11 елхи, на 11 години всяка. Поводът е 40-та годишнина от създаването на учебното заведение, които се отбелязват тази година.
 На събитието присъстваха и се включиха в засаждането на дръвчетата кметът Стефан Радев, зам.-кметът Пепа Чиликова и директорът на Държавно горско стопанство Ивайло Русев, от където са осигурени дръвчетата. Община Сливен предостави терена – близо до спортната зала „Васил Левски“.
 Директорът на училището Весела Паскалева благодари на Стефан Радев и Ивайло Русев за подкрепата.
 „За годишнината на училището сме предвидили 11 събития и се радвам, че подкрепихте днешната инициатива, която е част от предвидените мероприятия. Елата обича да расте в група и ние като група съмишленици сме щастливи, че се присъединявате към нас. Помагате да осъществим една наша мечта – да създадем природен кът, който да бъде близо до всеки от нас“, каза тя.
Кметът поздрави учениците, преподавателите и присъстващите родители с инициативата, свързана с природата и екологията в родния град.

На 26. 04. 2023 г. СУ “Константин Константинов“, гр. Сливен беше домакин на Регионален форум “Мечтай и постигай” – STEM иновации в образованието, организиран от Регионално управление на образованието – Сливен по НП “Иновации в действие”, финансирана от Министерството на образованието.

Целта на форума беше да се обменят идеи, опит и добри практики между учители и ученици от 14 училища и 3 университета от Югоизточна България, свързани с науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM). През деня бяха организирани майсторски класове, педагогически ателиета, творчески STEM работилници и демонстрации за хибридно обучение в свързани класни стаи с високотехнологично оборудване.

Благодарни сме на директора на училището – г-жа Весела Паскалева, за възможността екипът на “Креативност” да сподели опит в областта на иновативното обучение и да покаже решения с изкуствен интелект, които са в света на образованието едва от няколок дни.

Учителите на СУ “Константин Константинов” вече работят с изкуствен интелект не само в STEM центъра си, но и в целия образователен процес. Целта беше да покажем на колегите от Югоизточна България в творческа работилница с ученици, че обучението с изкуствен интелект не е химера, а достъпна алтернативна, която улеснява процеса и го прави по-привлекателен.

 

Магията на фолклора завладя всички присъстващи на празничния концерт в ж.к.”Дружба”.Талантливите участници от хореографските паралелки, певческите формации, очароваха публиката и получиха заслужени аплодисменти.

 За годишнината на Средно училище “Константин Константинов” сме предвидили 11 събития, като едно от тях е днешното участие на нашите талантливи ученици в XV Фестивал на фолклорната носия “Жеравна 2023”.
 Те имаха възможността да видят какво са ни завещали умелите ръце на българката и да се гордеят, да се потопят истински в най-българското време, връщайки се стотици години назад.
 Благодарим на всички деца за участието и на Вас, скъпи родители, за подкрепата и желанието, с което се включихте в XV Фестивал на народната носия в с. Жеравна.
 
29 септември – Европейски ден на спорта в училище!
Празник за ученици, учители и гости.
С различни спортни активности и много изненади премина петък в СУ “Константин Константинов”!
Специални гости на домакините бяха:
госпожа Пепа Чиликова, заместник кмет на Община Сливен, госпожа Лилия Радева – секретар на МКБППН – Сливен, госпожа Мадлен Радуканова – олимпийска шампионка по художествена гимнастика.
Участници от “Игри на волята”, в лицето на Мария Оряшкова, Теодора Мудева, Ива Георгиева, Денислава Велкова, Иван Рълев и Румен Радев, предизвикаха фурор от емоции сред учениците!
Този ден ще остави дълбока следа в сърцата на всички нас!
 

С моноспектакъла на Камен Донев “Възгледите на един учител за всеобщата просвета”, лекция № 2 СУ “Константин Константинов” отбеляза празничния 5 октомври – Международен ден на учителя. Събитието се състоя в зала “Сливен” и е част от обществените прояви , посветени на 40 – тата годишнина от създаването на сливенското училище .

Моноспектакълът на големия български актьор Камен Донев е
своеобразен подарък и израз на благодарност на Училищното
настоятелство и екипа на СУ “Константин Константинов” към
всички негови бивши и настоящи учители, както и педагогически
специалисти от други училища в община Сливен.
Приветствие от името на родителската общност на СУ “Константин
Константинов” към неговия учителски колектив по случай
Международния празник отправи и д-р Моника Ингилизова,
Председател на УН “Константин Константинов”.

 

На Деня на народните будители Средно училище „Константин Константинов“ има още един повод за празник. С концерт-спектакъл „Път през годините“ в залата на Драматичен театър „Стефан Киров“ училището отбеляза своята 40-годишнина.

Събитието започна с кратка прожекция на филм, разказващ неговата историята. Ученици изпълниха химните на България и на СУ “Константин Константинов”.

По повод празника на училището зам.кметът Пепа Чиликова връчи почетен знак на град Сливен на директора Весела Паскалева. Плакетът се дава за принос в развитието на образованието в града.

„На 1 ноември вашият храм на знанията празнува своята 40-годишнина. Не спирайте да се развивате, да бъдете любопитни както за миналото, така и за бъдещето. Съхранете този дух, който ви води днес и го предайте на поколенията след вас. Пътят през годините носи историята със себе си. Бъдете здрави, бъдете вдъхновители, бъдете съвременните будители“, каза в приветствието си Пепа Чиликова.

Весела Паскалева благодари на Община Сливен, че винаги е била партньор и приятел на училището и го е подкрепяла в неговото развитие.

„Днес нашето училище има визията на иновативна европейска образователна институция, в която работим усилено, за да могат нашите ученици да получат най-доброто образование с поглед в бъдещето. Училището ни е разпознаваемо не само в нашия град, а в цяла България, смея да кажа дори и в Европа“, заяви Паскалева.

Тя връчи почетен знак на директорите, които са ръководили училището през годините. Почетният знак на СУ „Константин Константинов“ е учреден на 23 октомври тази година с решение на Педагогическия съвет по повод 40-годишнината от създаването му. Днес той беше връчен на Недялка Маркова, директор от 1985 до 1998 г., Емилия Желева – директор от 1998 до 2015 г., Веселина Тонева – директор от 2016 до 2018 г. и Моника Ингилизова, председател на Училищното настоятелство.

Поздравителни адреси бяха прочетени от името на президента на Република България Румен Радев и началника на Регионално управление на образованието-Сливен Кристиана Добрева-Станкова.

Програмата продължи с изпълнения на ученици, Ансамбъл за народни песни и танци-Сливен. Участие взе също група от Ансамбъл „Пирин“. На събитието присъстваха ученици, родители, ученици, както и бивши преподаватели и възпитаници на училището.

СУ „Константин Константинов“ е създадено през 1983 година с директор Илия Марков. Сформирани са 48 паралелки с 1583 деца – 27 в начален етап и 21 в прогимназиален етап на образованието. Колективът се състои от 88 души, от които 70 учители – 38 в начален етап и 32 прогимназиален, както и 18 души технически персонал.

 • Румен Радев , предизидент на Република България
 • Маринчо Христов , областен управител на област Сливен
 • Д-р Кристиана Добрева-Станкова , началник на РУО – Сливен
 • Инж. Иван Господинов , председател на Общ. КС на СБУ , гр. Сливен
 •  ОУ “Д-р Иван Селимински”
 • Народно читалище “Дружба – 1993” , Сливен
 • ДГ “Детски рай” , Сливен
 • ПГПЗЕ “Захарий Стоянов” , Сливен
 • Регионална библиотека “Сава Доброплодни” , Сливен
 • Издателство “Клет България”
 • ПГТО “Добри Желязков” , Сливен
 • СУ “П. Яворов” , Сливен
 • ПХГ “Дамян Дамянов”, Сливен
 • НУ “Васил Левски” , Сливен